Wat is een Grafplank en hoe wordt deze gemaakt?

De Grafplank is een volledig ecologisch verantwoord en biologisch afbreekbaar gedenkmonument en past dus bij een Groene uitvaart. Iedere plank is uniek omdat het hout afkomstig is van een houtzagerij. Deze zagerij gebruikt gekweekte Europese beuken- en eikenhouten stammen om duurzame pallets te produceren. Van de overtollige delen worden de grafplanken gemaakt, zodat er geen boom voor geveld hoeft te worden. De grove plank wordt licht geschuurd zodat het hout zijn stoere karakter behoudt. Wanneer er nog een stuk bast aanwezig is wordt dit ook niet verwijderd, omdat dat bijdraagt aan het unieke karakter van de grafplank.

Voor het opbrengen van de letters wordt geen verf gebruikt, maar een eeuwenoude brandtechniek, de pyrografie, waarmee door middel van een vergrootglas de zon zodanig versterkt wordt dat er een klein vlammetje ontstaat waarmee met engelengeduld de letters en cijfers in de plank gebrand kunnen worden.

Na het branden wordt de grafplank drie maal stevig ingeolied met een natuurlijke olie, waardoor hij langer bestand zal zijn tegen natuurlijke invloeden. De plank zal, net als bijvoorbeeld tuinhout, onder invloed van zonlicht op den duur wel grijs kleuren. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van lak of beits, omdat die giftige stoffen bevatten welke slecht zijn voor het milieu. De grafplank moet tenslotte volledig biologisch afbreekbaar zijn.

De grafplank kan op het graf neergelegd worden, of rechtop geplaatst. Iedere grafplank wordt geleverd met een bijpassende houten steun, die desgewenst door middel van bijgeleverde deuvels eenvoudig achter de plank te bevestigen is,  zodat de plank niet omvalt of omwaait. De plank kan direct op de aarde geplaatst worden, maar zal jaren langer mee gaan wanneer hij op wat grind of schelpen wordt gezet.

Een grafplank kan tevens geplaatst worden in een urnentuin of op een urnenbegraafplaats. Juist de wat kleinere formaten grafplanken zijn voor dit doel ideaal te gebruiken.