Waarom de Grafplank past bij een duurzame en groene leefstijl

De grafplank past volledig in de huidige duurzame en groene trend. Steeds meer mensen leven bewuster richting een circulaire economie, waarin we efficiënter en effectiever met grondstoffen omgaan. Ook uitvaarten worden steeds groener en milieuvriendelijker. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een duurzame uitvaartmand, doodskist of een wikkeldoek/lijkwade. Wanneer een mens sterft wordt het lichaam teruggegeven aan de natuur. Ook de grafplank zal op den duur biologisch afgebroken worden, waardoor dit een duurzaam alternatief is voor de (vaak kille en koele) marmeren of granieten grafsteen.

Het gesteente van klassieke grafstenen wordt gewonnen in marmer- of granietgroeves in verre landen en vervolgens getransporteerd naar Nederland. Na een hoop zaag- en schuurwerk ontstaat de bekende gladde marmeren grafsteen die vervolgens wordt gegraveerd en op het graf geplaatst wordt. Wanneer een graf geruimd wordt, wordt de dure marmeren grafsteen over het algemeen vergruisd tot asfalt. De Grafplank daarentegen wordt gemaakt van overtollig hout uit de palletindustrie, van bomen die jarenlang CO2 uit de lucht hebben gezuiverd en zuurstof hebben aangemaakt. De plank composteert vanzelf en is dus een veel natuurlijker en warmer alternatief voor de grafsteen.

Om de circulaire economie compleet te maken wordt de Grafplank verstuurd in een stevige milieuvriendelijk geproduceerde kartonnen doos waarin biologisch afbreekbare luchtkussenzakjes worden geplaatst om schade tijdens het transport te voorkomen.